Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο


 

Οι μαθητές του Δ1 είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή για πρώτη φορά με ένα Ευρωπαϊκό έργο eTwinning με θέμα την πολιτισμική μας κληρονομιά! Το έργο ονομάζεται “Lets meet in Europe” και συμμετέχουν σχολεία από τις εξής χώρες: Ελλάδα(21), Ρουμανία(13), Ιταλία(10), Τουρκία(10), Γεωργία(6), Μολδαβία(3), Πορτογαλία(3), Ισπανία(3), Βοσνία Ερζεγοβίνη(3), Ουκρανία(2), Σερβία(2), Πολωνία(2), Κροατία(2), Αλβανία(1), Βόρεια Μακεδονία(1), Λιθουανία(1), Ισλανδία (1).

Γενικοί στόχοι: οι μαθητές

·     αναπτύσσουν τον προφορικό λόγο, επικοινωνούν και αλληλοεπιδρούν με κατάλληλο τρόπο σε κάθε περίσταση, χρησιμοποιώντας τις σωστές φραστικές επιλογές.

·       μαθαίνουν να κάνουν ανακοινώσεις και  να προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους

·       βελτιώνουν το λεξιλόγιο τους

·     αντιλαμβάνονται ότι μπορούν να διατυπώνουν τις σκέψεις τους και να επικοινωνούν µε τους άλλους προφορικά και γραπτά

·        αποκτούν εμπιστοσύνη στο γράψιμό τους, βελτιώνοντας τη σύνταξη και το λεξιλόγιό τους

·         αναζητούν έγκυρες πηγές πληροφοριών, τις οποίες συνθέτουν και αναλύουν

·    οι μαθητές μαθαίνουν για τον τόπο και τον πολιτισμό τους, συγκρίνοντας βασικά στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς τους µε στοιχεία πολιτισμών άλλων χωρών

·  αποκτούν μεγαλύτερη εξοικείωση µε τις χώρες της Ε.Ε. μέσα από την ευαισθητοποίηση στη διαφορετικότητα των γλωσσικών και των πολιτιστικών στοιχείων.

·        έρχονται σε επαφή µε διάφορες μορφές ενημέρωσης και επικοινωνίας

Οι δεξιότητες που θα αναπτύξουν είναι:

·  δεξιότητες του 21ου αιώνα, όπως η κριτική σκέψη, η δημιουργικότητα, η επικοινωνία και η συνεργασία,

·    ψηφιακές  δεξιότητες (δεξιότητες τεχνολογίας) και θα μάθουν για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο (δεξιότητες διαχείρισης μέσων)

· δεξιότητες ζωής όπως κοινωνικές δεξιότητες, υπευθυνότητα, ενσυναίσθηση, πολιτειότητα, προγραμματισμός και παραγωγικότητα

 

Ειδικοί στόχοι:

Οι μαθητές έχουν την ευκαιρία:

·    να γνωρίσουν την περιοχή στην οποία ανήκουν, μαθαίνοντας πώς να περιγράφουν σε τρίτους τις διάφορες πτυχές της, δίνοντας στοιχεία ιστορικά, κοινωνικά, για το φυσιοκρατικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.

·    να γνωρίσουν τον τόπο τους ιστορικά, καλλιτεχνικά και νατουραλιστικά, μέσα από τις ρίζες, τις συνήθειες και τα έθιμα.

·   να παρουσιάζουν τον τόπο στον οποίο ζουν και τους πόρους του, καθώς και να κατανοήσουν τη σημασία της προστασίας της φυσικής/ πολιτισμικής κληρονομιάς.

·     να συγκρίνουν την πολιτιστική τους κληρονομιά με άλλες ευρωπαϊκές.

·     να ανακαλύψουν τις αρχαίες τέχνες, τα τυπικά προϊόντα, τις αρχαίες συνταγές

·      να γνωρίσουν διάφορους χώρους ιστορικού και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος που υπάρχουν στην περιοχή τους (μνημεία, εκκλησίες, αρχαία και ιστορικά σημαντικά κτίρια, κ.λπ.)

·   να μάθουν για τα φεστιβάλ, τα έθιμα και τις αρχαίες τοπικές παραδόσεις που συνδέονται με διάφορες εποχές του έτους.

·    να κατανοήσουν τη σημασία της αξιοποίησης της κουλτούρας τόσο από οικονομική όσο και από πολιτιστική άποψη.

 

Παρουσίαση του προγράμματος: 


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπάμε τη σιωπή, ενώνουμε τις φωνές ενάντια στη βία

Η Γ τάξη του σχολείου μας, σε συνεργασία με το Δίκτυο Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης του Εργαστηρίου ΜΕΚΘΕΜΕ του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και με περισσότερα από 520 σχολεία όλων των βαθμίδων, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Θρησκευμάτων, του Δήμου Ιωαννιτών και άλλων Δήμων και Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, συμμετείχε στη δράση κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού με τίτλο «Σπάμε τη σιωπή, ενώνουμε τις φωνές ενάντια στη βία», η οποία πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαρτίου 2024, ώρα 10.30-11.15 στο Δημοτικό Πάρκο Πολυχρόνη Πολυχρονίδη στη Νέα Χώρα Χανίων.  Οι μαθητές/-τριες συμμετείχαν επιπλέον σε δραστηριότητες όπως βιβλιοπαρουσιάσεις που σχετίζονται με θέματα αντιμετώπισης της σχολικής βίας, προβολές ταινιών, σύνθεση τραγουδιού, παντομίμα, παιχνίδια ρόλων και θεατρικό δρώμενο με μάσκες που κατασκεύασαν οι ίδιοι/-ες. Η συνεργασία με τα όμορα σχολεία δημιούργησε θετικό και δημιουργικό κλίμα, μεταφέροντας μηνύματα αλληλεγγύης στην τοπι
 ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ Α΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧ. ΕΤΟΥΣ: 2024-25 Οι εγγραφές στο Δημοτικό Σχολείο θα γίνουν από 1 έως 20 Μαρτίου 2024 με ραντεβού. (ραντεβού κλείνετε στο τηλέφωνο 2821096819 08.30 – 9.30 στο Γραφείο Διευθύντριας) Κατά το σχολικό έτος 2024-2025 στην Α’ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου θα φοιτήσουν οι μαθητές/τριες που γεννήθηκαν από 1-1-2018 έως και 31-12-2018. Δικαιολογητικά εγγραφής που προσκομίζουν οι γονείς: (όπου υπάρχει υπερσύνδεσμος έχετε τη δυνατότητα να πατήσετε πάνω, να κατεβάσετε το έγγραφο και να το επεξεργαστείτε ανάλογα) 1) Βιβλιάριο Υγείας του Παιδιού (Β.Υ.Π.) – ή άλλου στοιχείου – από όπου φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια. 2) Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή ( Α.Δ.Υ.Μ. ) (συμπληρωμένο από παιδίατρο μέχρι 10 Απριλίου 2024) 3) Αποδεικτικό στοιχείο από το οποίο φαίνεται η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή (Λογαριασμός ΔΕΚΟ, ή Μισθωτήριο οικίας) 4) Βεβαίωση Φοίτησης Νηπιαγωγείου  5) Την σχετική αίτηση εγγραφής που θα πάρετε από το σχολείο. 6) Υπεύθυνη δήλωση Ν.1599/86
  Έναρξη Σχολικού Έτους 2023 – 2024 Αγαπητοί γονείς/ κηδεμόνες, Σας ενημερώνουμε ότι τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, στις 9:οο π.μ. θα πραγματοποιηθεί ο καθιερωμένος A γιασμός. Μετά τον A γιασμό οι γονείς και οι κηδεμόνες των μαθητών της Α’ τάξης θα παραμείνουν στο σχολείο, ώστε να ενημερωθούν για τη λειτουργία και την οργάνωσή των τμημάτων τους από τη διευθύντρια και τις δασκάλες τους. Οι υπόλοιποι μαθητές θα αποχωρήσουν με ευθύνη των γονέων/ κηδεμόνων τους. Δε θα δοθούν βιβλία, συνεπώς οι μαθητές δε χρειάζεται να κρατούν τσάντες. Ευχόμαστε να έχουμε μια εποικοδομητική και δημιουργική χρονιά! Καλή μας αρχή!