Στις 6 Μαρτίου, την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, το σχολείο μας έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα: Λέμε ΟΧΙ στον εκφοβισμό, ΝΑΙ στη φιλία και τον σεβασμό!
Οι μαθητές συμμετείχαν σε βιωματικές δραστηριότητες, παιχνίδια ρόλων και δημιουργικές δράσεις που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε τη σημασία της ενσυναίσθησης και της συνεργασίας. Μέσα από συζητήσεις, παρουσιάσεις και εικαστικές δημιουργίες, εκφράσαμε τη δέσμευσή μας να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον και να δημιουργούμε ένα σχολείο όπου όλοι νιώθουμε ασφαλείς και αποδεκτοί.
Οι μαθητές της Α΄ τάξης διάβασαν το παραμύθι "Η μέρα που έγινα κι εγώ "λύκος" και ασχολήθηκαν με βιωματικές δραστηριότητες που τους βοήθησε να κατανοήσουν καλύτερα τα συναισθήματα όσων βιώνουν εκφοβισμό και τη δύναμη που έχει η υποστήριξη των φίλων.
Επιπροσθέτως οι μαθητές/-τριες της Α τάξης είδαν το βίντεο με τίτλο "Anti-bullying: The Price of Silence" και συζήτησαν, με στόχο την παρατήρηση και την κινητοποίηση σε σχέση με το ρόλο των μαθητών-παρατηρητών και τον εντοπισμό της σημασίας των υποστηρικτικών δικτύων για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού. Οι μαθητές/τριες κλήθηκαν να σκεφτούν το περιστατικό του βίντεο και να υποδείξουν τις ομαδικές συμπεριφορές που ευνοούν τον εκφοβισμό
και τη βία στο σχολείο, αλλά και εκείνες που διευκολύνουν την αντιμετώπισή του.
Στη συνέχεια τα παιδιά έπαιξαν ένα κινητικό παιχνίδι ενδυνάμωσης της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας, κατά το οποίο σχημάτισαν μία αλυσίδα ενώνοντας τα χέρια τους και έπειτα με κλειστά μάτια την μπέρδεψαν σαν ένα κουβάρι. Για να κερδίσουν έπρεπε να ξεμπλέξουν το κουβάρι, χωρίς να αφήσουν το χέρι του/της συμμαθητή/-τριάς τους. Το παιχνίδι ολοκληρώθηκε με την έκφραση των σκέψεων και συναισθημάτων όλων των συμμετεχόντων. Οι παραπάνω δράσεις βασίζονται στό έντυπο της ΕΨΥΠΕ με τίτλο "Δραστηριότητες στην τάξη για την πρόληψη του εκφοβισμού και της βίας μεταξύ των μαθητών" (9o Εργαστήριο-Η δύναμη της ομάδας), το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Την επόμενη ημέρα διαβάσαμε το βιβλίο με τίτλο "Τα χέρια δεν είναι για να δέρνουμε" (Agassi, 2007) με διαδραστικό τρόπο, καθώς τα παιδιά κλήθηκαν να κάνουν τις κινήσεις που ζητούσε η εκπαιδευτικός. Στο τέλος πρότειναν ωφέλιμους και διασκεδαστικούς τρόπους χρήσης των χεριών στην καθημερινή τους ζωή, εστιάζοντας στην αποφυγή της επιθετικής συμπεριφοράς.
Η συγγραφέας -θεατρολόγος Μαριέττα Μπιρμπίλη παρουσίασε στους μαθητές του Δ1,Δ2 και Β2 το βιβλίο της "Το γιγαντάκι και το μπαλόνι", που μιλάει για τη διαφορετικότητα και την αποδοχή του εαυτού μεσα απο μια γλυκιά ιστορία, μπαίνοντας οι ίδιοι στην θέση του ήρωα! Τι συναισθήματα βιώνει ένα παιδί που δεν έχει φίλους λόγω της εμφάνισής του; Τα παιδιά εκφράστηκαν και κατέθεσαν τα δικά τους συναισθήματα μέσω της δραματοποίησης!
Η ημέρα αυτή δεν είναι απλώς μια εκδήλωση, αλλά μια υπενθύμιση πως όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά! Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για ένα σχολείο χωρίς φόβο, με σεβασμό και αποδοχή!